Сирні запіканки (у сирому вигляді у формочках — потім виймаю й зберігаю в зіп пакетах);
Котлетки, тефтелі (сформовані сирі — розморожую перед готуванням);
Вареники, ньокі
Кекси (випечені, охолоджені — можна заморожувати порційно);
Овочеві суміші — в силіконових формочках на порції.
Формат зберігання:
Все спершу заморожую в силіконовій формі, тоді перекладаю у зип-пакети або контейнери.
На кожному пакеті — дата і склад.
Бо після третьої хвилі заморозки «щось із морквою» вже не працює.
Коли готую:
Часто випікаю одразу на 2–3 порції, решта — в морозилку.
Працює система «запікай зараз — розігрій потім».
Особливо зранку, коли немає часу, а дитина голодна.
Поради:
Заморожуй лише те, що вже пробували і немає реакції.
Якщо блюдо з м’яса/риби — не зберігай більше 1–1,5 місяця.
Уникай повторного заморожування — поділи порційно.
Заморозка — це не про «ледачу маму». Це про розумну маму, яка береже себе, свої сили і час.
Дитина не відрізнить “свіже щойно з пароварки” від “свіже з морозилки після пари”.
1 морква (на мілку терку)
1 яйце
1 ст.л. кукурудзяного борошна
Змішати, у формочки, в мікрохвильовку на низьку потужність 2–3 хв.
Додатково: апельсинова цедра, трохи ванілі.
Творожок яготинський
1 яйце
1/2 банана
1/3 апельсина (по сегментах)
2 ст.л. борошна
25 хв в духовці або на пару. Виходить як шарлотка, тільки з апельсином.
50–60 г вишні
90 г дитячого сирка
1,5 ст.л. сирого кус-кусу
1 яйце
Перемішати і в духовку на 25 хв.
150 г гречки
100 г індички (відварити, подрібнити)
1 яйце
1 ст.л. сметани або йогурту
Суцвіття броколі або інші овочі
Випікати 15–25 хв при 180°C.
Залишки каші (рис або ін.)
Яйце (можна перепелине)
Заморожена овочева суміш
Вершки
1 ч.л. арахісової пасти
У формочки і в мультиварку на пару або в духовку на 20 хв.
1,5–2 ст.л. кус-кусу (запарити)
Шматочок шпинату (можна заморожений)
1 яйце
Збити блендером, в формочки, готувати на пару 20 хв.
1 яблуко
100 г творогу або сирка
2 яйця
4 ст.л. борошна
Ваніль
Перемішати, випікати 3 хв, виходить 5 вафель.
Пів броколі (відварити)
1 яблуко (без шкірки)
2 яйця
1 ст.л. йогурту
ЦЗ борошно
Збити все блендером, випікати. Подавати з йогуртом або пастою з гарбузового насіння.
150 г батату
50 г яблука
50 г моркви
50 г борошна
1 яйце
Все натерти, змішати, смажити на мінімумі.
3 полуниці
1 яйце
1 ст.л. кефіру або сметани
2 ст.л. борошна
0,5 ч.л. кунжуту або льону/чіа
Смажити як оладки або млинці.
100 мл кефіру (теплого)
1 яйце
Сода (на кінчику ножа)
Борошно (рисове, цільнозернове тощо)
Смажити на повільному вогні під кришкою.
Пачка творогу
1 яйце
2 ст.л. борошна
Змішати, поділити на 3 кульки, сплюснути, зробити бортик. В середину ложку дитячого сирка, зверху полуницю. Бортики змастити яйцем. Випікати при 180°C 25 хв.
700 г творогу 9% (2 пачки)
2 яйця
1 дитячий сирок (Мілупа чи Яготинський)
Збити все разом. Поділити на 3 частини: з полуницею, з лохиною, з бананом і полуницею. Зверху — горішки. Готувати на пару 20 хв, охолодити, замотати у фольгу й в морозилку.
1 морква
1 яблуко
200 г сиру 5%
1 яйце
3–5 ст.л. манки
Кориця — за бажанням. Все змішати, у форми, випікати 25–35 хв при 180°C.
100 г вареної вермішелі (прибл. 40 г сухої)
100 г курячого філе
30 г моркви
1 яйце
Зелень, спеції — за смаком
Все змішати, у форму, запікати 20–25 хв при 180°C.
3 ст.л. кукурудзяної каші
1 яблуко (можна додати гарбуз)
1 яйце
Змішати, дати настоятись 10 хв. Готувати на пару 30 хв. (Можна додати трохи кокосової стружки.)
Половинка курячого філе
Яйце (жовток і трохи білку)
3 гілочки петрушки
1/4 моркви
1/2 цибулини
1 ст.л. вершків
1 ст.л. дитячої гречки
Все натерти або перебити блендером, сформувати котлетки, готувати на пару 20 хв.
Куряче філе (можна індик, кролик, телятина)
Морква (на дрібну тертку)
Сушена петрушка або інші спеції
1 ч.л. дитячого рису
Сформувати тефтелі, готувати на пару 40 хв.
Куряче філе (перебити блендером)
Цибуля, морква, капуста (дрібно порізати, протушкувати з томатною пастою)
Відварений рис
1 яйце
Формуємо котлетки, випікаємо 30 хв. За бажанням — зі сметаною або соусом.
М’ясний фарш
Капуста (білокачанна, подрібнити або перебити)
Відварений рис
1 яйце
Сформувати, викласти у форму, полити сметаною або вершками, трохи води. Запікати 30 хв.
500 г курячих сердечок
Цибуля, морква, часник
Трохи олії
5 ст.л. сметани
1 пачка дитячої томатної пасти
Лавровий лист, дрібка солі
Обсмажити під кришкою, потім тушити зі сметаною й томатом 20–30 хв. Перед подачею порізати на шматочки.
200 г філе риби (тілапія або інша біла риба)
1 яйце
50 г кабачка
1 морква
Все збити блендером, викласти у формочки, приготувати на пару.
150 г батату
100 г броколі
30 г твердого сиру
1 яйце або трохи борошна
За бажанням: 2–3 мигдалини. Все збити блендером, приготувати на пару 20 хв.
3 ст.л. картопляного пюре
2–3 суцвіття броколі
20 г твердого сиру
Все змішати, викласти у силіконову форму, запікати 15 хв при 180°C. Краще виймати з форми після охолодження.
1 яйце
3 ст.л. молока
Готувати на пару. Підходить з 6 місяців після введення молока й яєць. Дуже ніжний.
1 яйце
3 ст.л. молока
1–2 суцвіття броколі (відварити)
Помідор чері або звичайний
Сир — за бажанням
Змішати все, запікати на пару 20 хв у формах.
100 г вівсянки
100 г арахісу (перемолоти в борошно)
1 банан
50 г сухофруктів (фініки, курага)
Дати масі настоятись 30 хв, випікати 40–50 хв при 120°C, остудити, порізати. Якщо краї сухуваті — натерти на тертці.
100 г розсипного сиру
1 яйце
100 мл молока
Борошно (на око, щоб маса була як для оладок)
Сода — на кінчику ножа (можна без)
Все змішати, смажити як панкейки. Можна солодкі або з кропом.
200 г кисломолочного сиру
1 яйце
2 ст.л. кефіру або йогурту
4 ст.л. борошна
Замісити тісто, скатати ковбаски, нарізати, обваляти в борошні, варити 2–3 хв після закипання.
Відварена картопля
1 яйце
1 ст.л. борошна
Для соусу: шпинат, зубчик часнику, вершки. Обсмажити шпинат із часником, залити вершками. Можна додати гриби (для дітей після 1 року).
150 г макаронів з твердих сортів пшениці
100 г вершкового сиру
70–80 г вареного буряка
Буряк із сиром збити в блендері. Якщо маса густа — додати трохи води. Змішати з макаронами. Зверху — кунжут або пармезан.